go to top

Praznoval je Teledom iz Skopja

Društvo Teledom iz Skopja je konec meseca maja praznovala 20. obletnico delovanja. Na slovesnost je bil povabljen tudi naš zavod, ki ga je zastopal direktor.

Praznična prireditev je bila v petek zvečer v dvorani krajevnega muzeja, kjer se je zbralo zavidljivo število gledalcev in simpatizerjev. Predsednik društva József Shutush je poudaril pomen Teledoma in njihovih pokroviteljev, saj v diaspori ni lahko ostati Madžar. Hvala bogu, da jim madžarska vlada preko Državnega sekretariata za nacionalno politiko pomaga tudi finančno, da lahko ta peščica Madžarov ostane in živi v Makedoniji. Na slovesnosti so nastopili operni pevci, pianist, glasbeni orkester in domača citrarska skupina, ki so zbranim pričarali čudovit večer. Zvečer so ob ljudem, ki so že vrsto let društvu podelili spominske plošče.

Naslednji dan smo z delegacijo iz Sarajeva in Banjaluke obiskali begunsko taborišče iz leta 1956 v Kruševu, kjer si je v letih 1957-58 našlo zatočišče 550 Madžarov. Skupaj smo se poklonili pred vojnimi heroji v vojaškem pokopališču v Prilepu, kjer so pokopani madžarski vojaki, padli v prvi svetovni vojni.

V nedeljo smo si lahko ogledali sedež Teledoma in središče Skopja. Direktor se je z lokalnim vodstvom pogovarjal tudi o morebitnih skupnih projektnih možnostih.

Gostiteljem se zahvaljujemo za gostoljubje in jim želimo veliko uspeha tudi v prihodnje!

divider