go to top

Dan narodne povezanosti

V soboto, 4. junija smo s skupnimi močmi – PMSNS, KD Solzice Žitkovci, ZKMN, Samouprava naselja Bödeháza in PMMD organizirali celodnevni program na različnih prizoriščih.

Ob vaškem domu v Žitkovcih se je program začel že zutraj ob 9. uri, ko se je začelo tekmovanje v odbojki, katere finale je bilo zvečerpod reflektorji. Popoldne so se ekipe dvojezičnih naselij udeležile kmečke olimpijade, na kateri so igrale spretnostne igre. Medtem, ko so starši tekmovali so za otroke organizirali rokodelske delavnice, ter tudi tudi otroška plesna hiša.

Ob 16.30 se je v Bödeházi začela slovesnost, kjer so položili vence pri trianonskem spominskem kamnu. Praznična slovestnosa se je nadaljevala v Parku prijateljstva Hetés, kjer so v kratkem kulturnem programu sodelovali domači ljudski pevci, pevka in recititor. Zvečer je lepo število obiskovalcev pričakal praznični program, v katerem so nastopile skupine iz prekmurskih ter zalskih vasi. Po okusni večerji je bil prižgan tudi »Ogenj povezanosti«.

Slavnostna govorca tekom dneva sta bila poslanec v madžarskem parlamentu, László Vígh, in narodnostni parlamentarni poslanec in predsednik Sveta PMSNS, Ferenc Horváth.

divider